Bez HTTPS si na Google neškrtnete

A Mozilla je mu v patách. Řeč je tentokrát o zabezpečení webů protokolem HTTPS. Možná si pamatujete, kdy váš Google začal nenápadně nutit do responsivních verzí webu. A nebylo to na škodu. Tentokrát došlo i na bezpečnost.

 

Od pradávna známe HTTP a najednou je tam navíc "S"?

HTTP znamená Hypertext Transfer Protocol. To písmeno "S" navíc značí "secure". Jde tedy o data, která se přenáší mezi vámi a webem. Tato data se totiž dají "odposlouchávat". Hacker může zajistit, aby dialog mezi serverem a vámi, zůstal v jeho rukou. HTTPS sice situaci nemění, ale data jsou alespoň zašifrovaná.

Pokud vaši zákazníci zadávají do webu osobní údaje (jakékoliv, byť jen e-mail nebo třeba i kreditní kartu), s HTTPS máte jistotu, že údaje nikdo nezneužije. Absolutní jistotu však nemáte nikdy - hacknout se dá cokoliv.

 

To zas bude drahé, co?

7nápadů HTTPS

Není to drahé. HTTPS vám každý solidní hosting umožňuje provozovat hned. Pokud ne v základu, cena se pohybuje okolo stokoruny ročně. Technicky nejde o nic složitého a většina webů dnes na HTTPS již běží. Cílem Google je vylepšit prostředí a trochu oddělit zrno od plev. V praxi zatím efekt nevidíme, ale dá se předpokládat, že nezabezpečené weby budou penalizovány ve výsledcích vyhledávání. Mimo jiné. Web totiž dostane v prohlížeči Chrome (i Firefox a Safari) nálepku hned v adresním řádku, jedná-li se o zabezpečený web.

Ta nálepka je vidět vždy a všude. Může dokonce vašeho zákazníka odradit. A to by přece byla škoda kvůli stovce!

 

Číst další článek